ATP London : Rafael Nadal u 2011. godini

Rafael Nadal sezonu započeo u Dohi. Stigao do polufinala i pored bolesti, zaustavio ga je Davydenko. Na Australian Openu stigao kao 1. nosilac i išao do četvrtfinala. Imao je problema na početku sezone, mnogo se znojio, dehidrirao,a u meču protiv Ferrera u četvrtfinalu je imao i povredu lijevog koljena i nije mogao do pobjede,ostao je na teren do kraja ne želeći da preda. Na tom turniru jurio i 4. uzastopni Slam!

Prošao kroz fizikalnu terapiju i vratio se za Davis Cup meč protiv Belgije. Pobijedio oba u singl meča.

U Indian Wellsu je izgubio samo set na putu do finala. Tu je ipak poražen od Djokovica poslije 3 seta iako je uzeo prvi set. To je bio i 1. poraz od Djokovica u finalu. Došao je do 18:7 skora u finalima Mastersa. U dublu sa Marcom Lopezom izgubio u polufinalu od Federera i Wawrinke.
U Miamiju je opet igrao finale sa Djokovicem i opet izgubio i to poslije osvojenog prvog seta. U polufinalu je pobijedio Federera rutinski. To mu je bilo 3. finale Miamija. To je inače 1. put od 1995. da su i u Indian Wellsu i Miamiju bili isti finalisti.

Na sezoni šljake dosao do 7. uzastopne titule u Monte Carluu. U polufinalu je u jednom odličnom meču pobijedio Murraya, da bi u finalu bio bolji od Ferrera posle 2 neizvjestna seta. Princ Albert II mu je urućio pehar. Tom pobjedom došao je do 39:1 na turniru u Monte Carluu. To mu je bila 19. Masters titula i 30. titula na šljaci.
Nedelju dana kasnije povratio je i titulu u Barceloni koju je držao od 2005. do 2009. dok prošle godine nije igrao na omiljenom turniru. I ovoga puta je u finalu igrao sa Ferrerom, došao je do pobjede mnogo lakše nego u Monte Carluu. Postao je prvi igrač Open ere koji je osvojio 2 turnira bar 6 puta. Osvojivši 31. titulu na šljaci došao je do 3. najboljeg rezultata u Open eri i popravio niz na 34 uzastopne pobjede na šljaci.

Kao 1. nosilac i aktuelni šampion u Madridu je došao do finala, na tom putu pobijedio Federera u jednom izuzetno zanimljivom i kvalitetnom meču i opet igrao protiv Djokovica. Opet je izgubio,ovoga puta posle 2 seta. To je bio i 1. poraz od 10 mečeva protiv Djokovica na šljaci. Tim porazom je okončan i njegov niz od 37 uzastopnih pobjeda na šljaci.

Slijedeče nedelje u Rimu je naravno opet bio 1. nosilac i opet je stigao do finala protiv Djokovica. Još jedan poraz u finalu, 4. uzastopni i ni ovoga puta nije uzeo set. Posle tog poraza skor na Foro Italicu mu je 31:2, inače ima 5 titula u Rimu. To je tek 3. put da je izgubio 2 meča na šljaci u poslednjih 6 sezona.

U Parisu 5. juna osvojio je šestu titulu na Roland Garosu i izjednaćio rekord Borga. U finalu je pobijedio Federera posle 4 seta u kvalitentom i neizvjesnom duelu. Samo tri dana poslije 25. rodjendana je došao do izjednačenja rekorda. To mu je bio i jubilarni 10. Slam u karijeri i 2. je najmladji igrac u istoriji koji je dosao do dvocifrenog broja najvecih turnira, odmah iza Borga. Borg je imao 24 godine i 30 dana kada je dosao do svog 10. Slama,na Wimbledonu 1980. godine. Švedjanin je takodje i 1 dan mladji od Nadala kad je uzeo svoj 6. RG. Ta pobjeda je Nadalu garantovala i ostanak na 1. mjestu ATP liste.

Za Wimbledon  se pripremao na Queensu gdje je poražen u četvrtfinalu od Tsonge.
Trećeg jula niz od 20 uzastopnih pobjeda na Wimbledonu  došao je kraju kada je poražen od Djokovica u finalu poslije 4 seta. To mu je bilo 5. finale u poslednjih 6 godina. Sa 25 godina i 30 dana 2. je najmladji igrač u istoriji koji je dosao do 13. finala na Slamovima. Taj poraz je znaćio i gubitak 1. pozicije na svijetu.
Četvrtog  jula je okončan njegov  niz od 57 uzastopnih nedelja na 1. mjestu ATP liste.

Nije se proslavio na Mastersima prije US Opena. U Montrealu ga je šokantno izbacio Dodig u 2. rundi i to posle 6:1 i 3:1, kasnije i 5:3 u 3. setu. To mu je najranije ispadanje još od meča protiv Ferreroa u Rimu kada je imao velike probleme sa žuljevima. U Cincinnatiju ga je rutinski savladao Fish u četvrtfinalu.

I pored nešto lošije forme i rezultata, na US Openu je stigao do finala, u polufinalu pobijedio Murraya posle 4 seta prikazavši odličnu igru. U finalu je 6. put ove sezone porazen od Djokovica.To je bio jedan od onih mečeva koji če se pamtiti, jedan od najboljih,ako ne i najbolji ove sezone. Nije mogao vise od seta. To je bilo i 1. finale US Opena od 1995. u kojem su igrala 2 najbolja igrača svijeta. To je i tek 4. finale Slama koje je izgubio.

Iste nedelje je pomogao Španiji da dodje do finala Davis Cupa poćistivši i Gasqueta i Tsongu.

U Aziji ima finale Tokya, izgubio ga je od Murraya poslije 3 seta. U Shanghaiju je iznenadjujuče poražen u 3. rundi od Mayera posle 2 seta.
Nadal je odlućio da propusti Paris da bi se što bolje pripremio za London i finale Davis Cupaa.

Drugi je igrač koji se kvalifikovao za London, 8. juna, neposredno po osvajanju rekordnog Roland Garrosa. Skor mu je 8:8 u Londonu i ovo mu je 7. uzastopna kvalifikacija za završni turnir.

Prošle godine je igrao finale i ovo je jedan od rijetkih turnira koje mu fale u kolekciji, pobijedio ga je Federer poslije 3 seta. Najbolji meč prošle sezone je odigrao u polufinalu protiv Murraya.
2009. nije imao ni jednu pobjedu u grupi. 2006. i 2007. je stizao do polufinala ali je oba puta zaustavljan od Federera. Zbog povrede lijevog stopala nije mogao da se takmići 2005. kao ni 2008. zbog desnog koljena.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.