Australian Open: Analiza žrijeba za teniserke

Na prvom Grand Slemu sezone ,Australina Openu, očekuje se puno zanimljivih mečeva i kod teniserki. 







Prva četvrtina

U lov na svoj prvi Grand Slam u karijeri kojim bi ušutkala kritičare i napokon opravdala status prve tenisačice svijeta, Caroline Wozniacki kreće u ne baš najidealnijim okolnostima. U Sydneyju je u četvrtfinalu izgubila od Agnieszke Radwanske i pritom ozlijedila lijevi ručni zglob. No, dodatne pretrage pokazale su kako posrijedi nije nikakva ozbiljnija ozljeda i Dankinji se ipak vratio osmijeh na lice.

Unatoč tom problemu, Wozniacki bi bez većih "kašljucanja" trebala izboriti drugi tjedan turnira. Među prve tri suparnice možda najviše je može namučiti 15-godišnja Australka Ashleigh Barty. Druga juniorka svijeta nova je australska nada i nije nemoguće da na krilima njihove podrške pruži i više nego što trenutno može.

Svjetski broj jedan u osmini finala najvjerojatnije će "ukrstiti" rekete s Jelenom Janković. Iako se Srpkinja muči već neko vrijeme, trebala bi proći do posljednjih 16. Na tom putu najveći testovi mogli bi joj biti 17-godišnja Britanka Laura Robson i Lucie Šafarova.

U donjem dijelu ove četvrtine ždrijeba Kineskinja Na Li prometnula se u glavnu favoritkinju nakon što je u Sydneyju "skinula" Petru Kvitovu. Osvajačica Roland Garrosa očito se naučila nositi s teškim teretom očekivanja u domovini i sada je ponovno spremna na velike stvari. Prošle godine igrala je finale i izgubila od Kim Clijsters, s kojom se ove godine može susresti u osmini finala.

No, pitanje je hoće li se Belgijka tamo uopće naći. Njezin nastup bio je svakodnevno pod upitnikom zbog ozljede i predaje u polufinalu Brisbanea. Velika je nepoznanica koliko je u ovom trenutku zaista spremna braniteljica naslova. Njenu situaciju mogla bi iskoristiti Daniela Hantuchova u eventualnom trećem kolu.

Druga četvrtina

Osvajačica Sydneyja, Victoria Azarenka, predvodi drugu četvrtinu ždrijeba. Bjeloruskinja će sasvim sigurno sudjelovati u kasnijim fazama turnira, no teško da će otići do samog kraja. Poznato je da ima problema sa zdravljem i nekako se čini malo vjerojatnim da će uspjeti izdržati sedam mečeva u nesnosnim vremenskim uvjetima Melbournea. Uz to, čini se i da još uvijek nije psihički spremna napraviti one najvažnije korake na putu do Grand Slam titule.

Ipak, kvaliteta će je odvesti do drugog tjedna, a za korak više morat će pobijediti Pennettu ili Peng, koje se čine najizglednije kandidatkinje za mjesto u osmini finala. U toj četvrtini ždrijeba nalaze se još Schiavone i Radwanska, koje se čine sigurnim okladama za međusobni dvoboj u osmini finala.

Treća četvrtina

Osim Azarenke, s naslovom u džepu u Melbourne je došla i Estonka Kaia Kanepi. Ona je uistinu impresivno osvojila Brisbane i automatski se svrstala u red onih koje iz drugog plana "vrebaju" na naslov. Ako nastavi s igrom iz Brisbanea, vrlo lako bi se mogla probiti minimalno do četvrtfinala. Naravno, za to se moraju poklopiti neke stvari. Prije svega, Serena Williams, s kojom se može sastati u osmini finala, ne smije biti na uobičajeno vrhunskoj razini.

I Serenin je nastup sve do posljednjeg trenutka bio dvojben pa nam i kod nje ostaje vidjeti koliko zaista može u ovom trenutku. Ako to bude ona stara Serena, sasvim je jasno da postaje možda čak i glavna favoritkinja za titulu. U bilo kojem drugom scenariju imat će problema s boljim tenisačicama. A među njima je sada baš Kanepi. Serena kaže da je dovoljno spremna za naslov. Živi bili pa vidjeli.

Cibulkova, Lisicki, Peer, Kuznjecova i Šarapova najzvučnija su preostala imena u toj četvrtini ždrijeba. Kod Šarapove je situacija slična kao kod Serene pa bi se lako moglo dogoditi da se put do drugog tjedna "otvori" nekome iz drugog plana. Jedna od njih mogla bi biti Gisela Dulko, prva protivnica Šarapove.

Četvrta četvrtina

Petra Kvitova nalazi se na samom dnu ždrijeba kao druga nositeljica. U Sydneyju je propustila priliku preuzeti prvo mjesto na ljestvici, no nada se da će joj to poći za rukom u Melbourneu. Mnogi je smatraju glavnom favoritkinjom za titulu. Ne samo zbog odlične forme (osvojila WTA završnicu prošle sezone) već i zbog činjenice da je već osvojila Grand Slam (Wimbledon 2011.). Shodno tome, u kasnijim fazama turnira neće psihički potonuti kao neke tenisačice i sposobna je zadržati visok nivo igre kroz dva tjedna, što također ne može baš svakome uspjeti.

Iako su u njenom dijelu ždrijeba još Kiriljenko, Ivanović i Pavljučenkova, one u ovom trenutku nemaju potrebnu kvalitetu i konstantnu da ju ugroze, no zato bi Stosur i Bartoli svakako mogle. Stosur će se morati othrvati golemim pritiscima domaće javnosti, a Bartoli je zbog svoje borbenosti i fanatizma svakome teška suparnica.

Nema komentara

Komentari predstavljaju lične stavove i mišljenja posjetitelja stranice, a nikako stav stranice, novinara i administratora....

Pokreće Blogger.